Kräver pengar för utebliven jakt

Uppdaterad
Publicerad

Vintjärns jaktvårdsförening kräver skadestånd av staten för utebliven älgjakt.

Sedan en tidtillbaka har vargar etablerat sig i närheten av den mark som jaktvårdsföreningeni Vintjärn, utanför Svärdsjö i Dalarna, arrenderar.

I ett brev till Regeringen kräver nu jaktlaget skadestånd på 30.000 kronor förarrendekonstnaden och 50.000 kronor per medlem och år för lidande ocholägenhet, då jägarna måste söka sig till andra jaktområden.

– Vi kan intejaga som vi brukar på grund av vargens närhet. Många drar sig för att släppasin hund lös eftersom vargarna attackerar hundar, säger Anders Forsman,jaktledare i Vintjärns jaktvårdsförening.

Men det finns juett regeringsbeslut på att det ska finnas varg, vad säger ni om det?

– Vi är inte uteefter att utrota vargar men det finns så många revir runt om i Dalarna,Gästrikland och Värmland och det är ett problem. Vi hoppas med vårtskadeståndskrav att vi dels får ersättning, dels rör om lite i grytan och fårpolitikerna att agera i rovdjursfrågan, säger Anders Forsman.

Regeringen har överlämnat skadeståndskravet tillJustitiekanslern för avgörande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.