Kyrkan agerar mot Svenskarnas parti

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kommer det nazistiska Svenskarnas parti hålla ett valmöte på Stora torget i Falun. Samtidigt arrangerar Kristinekyrkan intill en mässa mot främlingsfientlighet.

– Budskapet som vi får höra på torget är inte det budskap vi vill ha inne i kyrkan och det som kyrkan står för. Vi vill lyfta fram det kristna budskapet samtidigt, så att det också får höras. Vi vill inte protestera eller kalla till gatukrig utan bjuder in till en helt vanlig mässa, säger kyrkoherde Thorhallur Heimisson.

Besöker Gävle på fredag

Det har varit oroligt kring Svenskarnas Partis torgmöten tidigare, bland annat i Limhamn, utanför Malmö, där det blev tumult mellan poliser och motdemonstranter i lördags och flera personer skadades.

Gävledala – Svenskarnas parti

Också Gävle väntar besök av Svenskarnas parti, där hålls torgmöte på fredag. Samtidigt bjuder Heliga Trefaldighets kyrka in till mässa, på samma sätt som i Falun.

Oklar polisinsats

Än så länge vill Polisen inte säga hur polisinsatserna kommer att se ut i Falun och Gävle, men Polisen i Dalarna säger att man inte ser några problem med att kyrkan väljer att anordna en mässa vid samma tidpunkt som valmötena.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Svenskarnas parti

Mer i ämnet