Många vill manifestera mot Svenskarnas parti

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen väntas Svenskarnas parti hålla torgmöte i Falun. Och med anledning av det har två olika motmanifestationer annonserats.

Manifestationen sker klockan 12.30 på fredagen, en och en halv timme före torgmötet med Svenskarnas parti. Samlingen sker över partigränserna och bakom står bland annat S-Kvinnor Falun, Grön Ungdom Dalarna, Miljöpartiet Falun, Falu Pride Kulturförening, CUF Dalarna, MUF Dalarna, Ett Falun för Alla, Socialdemokraterna Falun, Moderaterna Falun, samt ABF.

– Vi vill ha en fredlig manifestation mot nazism där vi har bjudit in alla partier. De flesta partier har svarat att de vill delta och det känns jättebra, säger Sofie Eriksson är SSU-ordförande i Dalarna.

Gävledala – Svenskarnas parti

Syftet med manifestationen är att protestera mot det budskap som Svenskarnas parti väntas framföra.

– Vi vill visa hur många vi är som inte accepterar att nazism propageras på våra gator och hur många vi är som står upp för mångfalden i vårt samhälle. Vi är rädda om vår demokrati och vill därför tydligt ta avstånd från de fördomsfulla och hatiska åsikter som det nazistiska partiet står för, säger Sofie Eriksson.

Ytterligare en manifestation har annonserats. Det är organisationen Dalarna mot rasism som manar till samling i samband med torgmötet klockan 13:30.

Hade det inte varit bättre om ni hade samarbetat?

– Vi hade skilda meningar om var man skulle vara. Vi vill vara på Folkets Hus. I min organisation har jag medlemmar som är neremot 13 år och jag vill att de ska kunna vara trygga och ändå få säga sin mening. Det känns betydligt bättre att vara på en annan plats än Stora Torget och dessutom på en annan tid, säger Sofie Eriksson.

Svenskarnas parti håller också torgmöte i Gävle senare under fredagen och polisen har förtärkt bevakning. I samband med torgmötena i Falun och Gävle håller också kyrkan en mässa mot främlingsfientlighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Svenskarnas parti

Mer i ämnet