Länsstyrelsen vill slippa nya vargvalpar

Publicerad

Under våren vill Naturvårdsverket placera ut vargvalpar i befintliga vargrevir.

I Dalarna finns ett par revir som skulle kunna vara tänkbara för inplantering, då det finns en märkt hona i reviren. Men Länsstyrelsen Dalarna vill inte att länet ska behöva ta emot några vargvalpar.

– Vi har sagt till Naturvårdsverket att det kan bli svårt att få acceptans för att ta emot vargvalpar i Dalarna, men vi har regeringens uppdrag att förelå revir, säger Dalarnas landshövding Maria Norrfalk.

– Det är dock inte vi som bestämmer. Vi bara förslår och Naturvårdsverket bestämmer.

Det är Aamäckreviret utanför Vansbro på gränsen till Värmland och Kukumäkireviret i norrra Dalarna på gränsen till Gästrikland som Länsstyrelsen Dalarna har föreslagit. Men både jakträttsinnehavare och skogsägare är emot inplanteringen.

Ett beslut från Naturvårdsverket om var vargvalparna ska placeras ut kommer inom kort.

– Det är bråttom för inom någon vecka föds valparna i fångenskap och då har man endast åtta dagar på sig att plantera ut vargarna i nya familjer, säger Maria Norrfalk. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.