Lill-Babs när hon var med i SVT:s program Sverige! Foto: SVT

Lill-Babs får kulturbelöning

Uppdaterad
Publicerad

Lill-Babs är en av fyra personer som i år får kulturbelöning av Hälsinge Akademi. Skådespelaren Peter Mörlin får årets ungdomsstipendium.

Utdelningarna skedde på Stene Gård i Järvsö på fredagen den 11 juli.

De tre andra som fick kulturbelöningar är lokalhistoriskern Yngve Aronsson från Hudiksvall, eldsjälen bakom Hovra spelmansstämma och i Färilarådet, Viveka Ståbi från Korskrogen och ledaren för Hudik BigBand, Nore Sundqvist från Hudiksvall.

Utdelningarna skedde på Stene Gård i Järvsö.

Stipendiet är på 15.000 kronor och kulturbelöningarna består av medalj och hedersdiplom.

Lill-Babs belönas för att hon ”med styrka, generositet och konsekvens stått upp för Järvsöbygden”. Akademin skriver i sin motivering att ”det fanns en tid då Järvsö var en del av Hälsinglands stora nedåtgående kurva (…) En ort och ett landskap utan egentlig framtid”. Lill-Babs var en spjutspets när det gällde att vända den utvecklingen, enligt Hälsinge Akademi.

Yngve Aronsson belönas för sitt ”lokalhistoriskt värdefulla arbete och energiska möda att ur glömskans mörker dra fram intressanta människoöden i dagens ljus”. Han har skrivit många böcker om bland annat ett hundratal hudiksvallssläkter.

Nore Sundqvist, som belönas för sin musikergärning, är enligt Hälsinge Akademi ”en riktig eldsjäl”. Han startade Hudik Big Band som gjorde sitt första framträdande 1973.

Skådespelaren Peter Mörlin är uppvuxen i Norraladalen. Han har bland annat spelat på Stockholms stadsteater och Folkteatern i Gävleborg, men är också musiker och – enligt Hälsinge Akademi – kanske en blivande kulturminister om han återupptar sin politiska karriär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.