Foto: Arkiv

Ljunggren (M) tar time out

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate kommunpolitikern Greger Ljunggren i Söderhamn tog från och med i dag time out från alla sina politiska uppdrag. Detta efter att Gävledala ringde upp honom i morse angående uppgifter i Upsala Nya Tidning.

I måndagens tidning skriver Upsala Nya Tidning, UNT, att en politiker utanför Uppsala län fått assistansersättning från Försäkringskassan i flera år eftersom han har ett funktionshinder. Totalt cirka tre miljoner kronor av de pengarna har, enligt UNT:s granskning, gått till närstående till politikern som fått lön från politikerns bolag för personlig assistans av honom. Men samtidigt har de bott på helt andra orter och studerat på högskola och haft helt andra jobb.

– Jag har inga kommentarer, säger Greger Ljunggren (M) till Gävledala, som är politikern det hela handlar om.

Greger Ljunggren (M) sitter bland annat i kommunfullmäktige och i två nämnder i Söderhamns kommun. Och efter att Gävledala ringt upp honom och Moderaterna i Gävleborg, så meddelar partiet att Ljunggren nu tar en time out.

– Om uppgifterna stämmer så är det helt oacceptabelt, säger Patrik Stenvard som är ordförande för Moderaterna i Gävleborgs län.

Löneutbetalningarna av Försäkringskassans assistanspengar till de närstående har enligt UNT pågått i flera år, samtidigt som de bedrivit sina studier och inte behövt ta studielån. Den ene personen har till och med bott och studerat utomlands under perioden. Samtidigt som Ljunggren bott och verkat som kommunpolitiker i Söderhamn.

– Vi vet inte vad som hänt utan avvaktar polisens utredning, säger Patrik Stenvard (M).

Varken polis eller åklagare vill kommentera utredningen, men Gävledala erfar att det finns en sådan utredning och att den befinner sig i sin linda på Åklagarkammaren i Gävle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.