Maktskifte väntar i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att det blir maktskifte i Hudiksvall.

När alla valdistrikt var färdigräknade så står det klart att samtliga allianspartier tappade mark samtidigt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick framåt.

Om S, V och MP vill så kan de ta över makten, utan Sverigedemokraterna som vågmästare. SD fick 9,5 % av rösterna.

Val 2014 – Gävledala

Miakel Löthstam säger idag till SVT Gävledala att man kommer uppvakta flera partier för att få en till egen majoritet tillsammans med V. I första hand är det MP de vill prata med men även C kan bli aktuella.

Dock är partierna avvaktande inför hur valresultatet kommer att se ut på onsdag när det uppdateras.

– Vi håller dörrarna öppna för att diskutera med andra partier. De är ju förutom V också Miljöpartiet och Centern, säger Mikael Löthstam.

Frågan är om MP vill styra tillsammans med S. 2010 valde de att styra tillsammans med Alliansen i Hudiksvall och de gröna ska ha ett medlemsmöte för att komma överens hur de ska göra den här gången.

– det är inte vi som har deem som vågmästare. ska man se det positivt så öppnar det upp också för att man ska hitta andra konstellationer och diskussioner. jag tror att det är bra för demokratin och att den vitaliseras så den inte blir så låst vid blockbildningar. så om det får den effekten så är det ju bra, säger  Kåge Wallner (MP) kommunalråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet