Mora – Sveriges äldsta trähus finns vid Zorngården

Uppdaterad
Publicerad

Ett av husen på Zorns gammelgård i Mora har visat sig vara särskilt gammalt. Det är Sveriges äldsta bevarade allmogebyggnad av timmer.

Sedan mitten på 1990-talet har Dalarnas Museum undersökt medeltida timmerhus. Dendrokronologer, som daterar trä med hjälp av årsringar, har nu lagit fast att timret till byggnaden vid Zorngården, ett så kallat eldhus, avverkades vårvintern 1237.

– Först vågade jag inte tro på det, men de här värdena visar en enhetlig bild, säger forskaren Bertil Israels som tidsbestämt huset genom att ta flera borrprov av trästockarna.

Den timmerbyggnad som tidigare ansågs vara Sveriges äldsta byggdes 1285, nästan 50 år senare.

– Från forskningsrön är det en världssensation, och så är det självklart ett plus för besöksnäringen också att kunna säga att det är sverigeäldst vilket ger en slagkraft utan dess like, säger Jan Raihle, chef för Dalarnas museum.

Eldhuset står inte på den plats det byggdes. Huset har flyttats minst fem gånger. Till Zorns gammelgård kom byggnaden i början av 1900-talet då Anders Zorn började samla hus från trakten på en plats i centrala Mora. Ett eldhus är den byggnad på en fäbod där man tillverkade bland annat smör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.