Nu är rean igång

Publicerad

Ett av bokbranschens stora försäljningstillfällen har nu startat. Chans att fynda både nytt och gammalt på bokrean.

Bokrean har funnits sen slutet av 1920-talet och den fortsätter att locka köpare. Inne i en bokaffär i Borlänge har det varit folk i butiken sen de öppnade dörrarna klockan 07.00 i morse. Göte Johansson letar böcker till sina två barnbarn:

– Till fyraåringen letar jag efter en bok om lokomotiv och till tvååringen där är det visor då hon gärna vill sjunga.

Den totala bokförsäljningen i Sverige har de senaste tre åren gått nedåt. Men barn- och ungdomslitteraturen bryter mot trenden då den försäljningen ökade under förra året enligt Svensk förläggareförening. Och det är en genre som det också finns många titlar av på årets bokrea. På rean finns det strax över 3 700 titlar att välja mellan och den skönlitterära barn- och ungdomslitteraturen är den största genren med nästan 700 titlar. Men här finns mycket annat också och det är både äldre och nyare böcker som nu reas ut.

– Jag köper mest roliga böcker , säger Ewa Stranner som botaniserar bland bokhögarna och fortsätter:

– Jag är inte så förtjust i deckare, jag tycker allihop är likadana.

Ingela Wadell är butikschef i en bokaffär och tycker att rean är något av en folkfest.

– Jag hoppas att den fortsätter och finns kvar. En del säger att bokhandeln och bokrean är död men det är den inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.