Nu ökar vargarna explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

Den sista mars avslutades den allmänna vargjakten i Lettland. Enligt myndigheterna var då vargstammen nere i omkring 200 djur.

Men under våren och sommaren ökar antalet vargar rejält. Dels förökar sig de inhemska vargarna och dels så kommer massor av individer invandrande från grannländerna Ryssland och Vitryssland.

I mitten av juli när jakten åter blir fri så har antalet vargar ökat till mellan 500 och 600 djur.

Forskaren Janis Ozolins är en av Lettlands främsta vargexperter. Han är även chef för Lettlands viltförvaltning, vilket är en avdelning inom landets skogsvårdsstyrelse som bestämmer hur många vargar som får skjutas varje år.

Trots alla vargproblem så förs det ytterst lite debatt om vargarnas antal. Och någon debatt behöver inte heller, enligt Janis Ozolins.

–Min åsikt är att vi inte behöver lägga energi på att diskutera antalet vargar när populationen är livskraftig, som den är i Lettland.

–I Sverige är det kanske motiverat. Det är väl känt att ett mycket begränsat antal individer inte kan utgöra en livskraftig stam på grund av genetiska problem. Därför bör disussionen här handla om hur vi ska samexistera, om ersättning till djurägare och om avskjutningskvoter, snarare än om hur många vargar vi ska ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.