17:20 Polisen övervakar

Hätsk stämning i Gävle – en person skadad

Uppdaterad
Publicerad

Person blev träffad av knallskott i benet i samband med nazistiska Svenskarnas parti:s valmöte

I Falun gick valmötet lungt tillväga och i Gävle blev motdemonstrationerna mer hätska. Ulla Andersson vänsterpolitiker från Gävle är en av flera hundra personer som samlats på torget för att visa sitt missnöje mot Svenskarnas partiprogram och åsikter.

18: 20 Knallskott smäller polisen gör insatser för att omhänderta och avvisa personer som stör Stefan Jacobssons valtal – ordförande för nazistiska Svenskarnas parti.

18:40 Stefan Jacobsson och hans partikamrater plockar ihop sina saker.

Cirka 250 poliser finns på och runt Rådhustorget för att hålla ordning.

18:48: Demonstarnter skriker och kastar knallskott. En person träffas av ett knallskott, faller mot marken och skadar sig i benet

Ambulanspersonal tillkallas. Den skadade personen får hjälp upp och haltar.

18:51 Folk visar sitt missnöje och skriker. Svenskarnas parti lämnar Rådhustorget.

19:00 Rullar bilarna med medlemmarna i de nazistiska Svenskarnas parti ut från Gävle centrum.

19:20 Fortfrande oroligt bland motdemonstranter i centrala Gävle

SVP är antidemokratiskt, antisemitiskt och beskriver i sitt idéprogram en raspolitik där ”endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.