Praovecka ska locka fler till vården

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist är en utmaning för vården framöver. Landstinget Dalarnas försöker fånga upp intresserade så tidigt som möjligt och arrangerar därför en specialdesignad praovecka för högstadieelever.

Det är tredje gången som landstinget Dalarna arrangerar sin praovecka för högstadieelever och intresset växer för varje år. Den här gången får 34 elever från högstadieskolor i Falun och Borlänge stilla sin nyfikenhet på landstingets kompetenscentrum.

– Vi har tittat på för tidigt födda bäbisar och tagit blodprov, berättar Lisa Mattsson som vanligtvis går i åttan på Bjursåsskolan

– Det är lärorikt och jag kan absolut tänka mig jobba inom vården, konstaterar hon.

Bland de här 14-15-åringarna är ännu så länge intresset för ett vårdyrke stort och genuint. Och det är det som Landstinget hoppas kunna bygga vidare på när de drar ihop till sina PRAO-veckor.

–  Man hoppas ju kunna så små frön och att de här i framtiden söker utbildningar och sen kommer och jobbar hos oss. För de behövs, säger Ingela Nordanås Åsberg som jobbar på personalenheten och är arrangör av praoveckan.

Intresset bland skolor och elever har växt för varje år och landstinget måste därför säga nej till elever som gärna velat komma.

–  Vi hoppas kunna utveckla det här på sikt när vi har resurser för det. I dag är det bara elever från Falun och Borlänge som får möjlighet att komma hit, men vi vill absolut kunna erbjuda fler elever från hela Dalarna att få komma hit, säger Nordanås Åsberg.

För eleverna som var på plats i dag var vårdyrken definitivt ett alternativ i framtiden. För flera av tjejerna är målet att bli läkare, bland annat Emilia Lyck som går i åttan på Bjursårsskolan.

–  Jag vill gärna bli barnsköterska eller barnläkare. Jag tycker att det är kul att hjälpa människor och veta att jag gör något bra, slår hon fast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.