Det var i sådana här räddningkammare arbetarna satt i väntan på evakuering. Foto: Arkiv/Garpenbergs gruva

Arbetarna tog skydd i säkerhetskammare

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13 inleddes presskonferensen i Garpenberg om branden nere i gruvan. Närvarade gjorde räddningstjänsten och representanter från ledningen vid gruvan.

Lars Westerfors från räddningstjänsten berättar under presskonferensen att alla arbetare som fanns i gruvan när det började brinna kunde sätta sig i säkerhetskammare direkt när det började att brinna.

– Man sätter sig i dem för att avvakta och se vilken omfattning branden har, berättar Niklas Karlsson, underhållschef vid gruvan.

I räddningskammarna finns utrymme för 160-170 personer i gruvan och 4 till 8 personer får plats i varje kammare, berättar gruvservicechefen vid gruvan, Reidar Eriksson.

– Vi var 165 personer så det finns plats för alla. I dem finns andningsluft som räcker i upp till 6 timmar, rent vatten och möjlighet till kommunikation och första hjälpen, berättar han.

”En stressad situation”

Niklas Karlsson berättar att det självklart framkallar en del stress när ett brandlarm går i en gruva, långt under marken.

– Vi övar ganska frekvent, så de flesta var gasnka lugna. Men det är en stressad situation, såklart, berättar han.

Arbetet har återupptagits

Containern som brunnit har tagits upp ur gruvan och gruvan har ventilerats. Vid lunchtid ska arbetarna ha återvänt ner i gruvan och arbetet har återupptagits.

– Det hålls möten med personalen under jord efter att arbetet har återupptagits. Personalen checkas av idag och det kommer också att finnas möten och diskussioner kring det här imorgon. Det finns också möjlighet till stöd och samtal senare, när den akuta fasen är över, säger Ann-Charlotte Almquist, personalchef vid gruvan.

Sedan innan har Bolidens informationschef berättat att branden och räddningsarbetet nu ska utredas. Brandorsaken är fortfarande okänd.

I gruvan finns två släckningsfordon, berättar Reidar Eriksson. Vid branden på tisdagen ska dessa ha använts i skarpt läge för första gången.

Nöjda med räddningsinsatsen

Både ledningen i Garpenberg och räddningstjänsten är nöjd med hur räddningsarbetet fungerat på plats.

– Klockan 10.15 kunde branden släckas och klockan 10.20 var alla 165 arbetare ovan jord. Det har gått snabbt och smärtfritt, säger han. Den största anledning till att det gick så bra är att vi har ett bra samarbete och har övat en hel del, säger Lars Westerfors på räddningstjänsten.

– Och så har vi regelbundet övningar i gruvan för att bli bättre på det här, tillägger Ann-Charlotte Almquist.

165 personer fast under jord

Det var vid niotiden på tisdagsmorgonen som det började brinna i en container 800 meter under jord i gruvan i Garpenberg. 165 personer fanns nere i gruvan när branden utbröt.

Evakueringen av arbetarna kunde börja strax före klockan 10. Vid 10.20 var alla arbetare evakuerade och ingen ska ha skadats.

Sveriges äldsta gruva

– Fyndigheterna i Garpenberg utanför Hedemora började bearbetas redan under 1200-talet.

– 1354 utfärdades ett privilegiebrev för bergsbrytning. Detta gör Garpenberg till Sveriges äldsta gruvområde som ännu är i drift. Boliden förvärvade Garpenberg 1957.

– I Garpenbergsgruvan bryts i dag komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld – en metallmix som har bidragit till gruvans fördelaktiga kostnadsposition.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.