Rekordlåg ränta – men dyrt att bo

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är rekordlåga räntor på banken så kan det bli dyrare att bo. För när det blir billigare att låna pengar så ökar efterfrågan på villor och bostadsrätter som i sin tur driver upp priserna.

Just nu är det ont bostäder till salu i Gävleregionen, framför allt är det underskott på villor. Samtidigt tävlar bankerna om att ge låga räntor till dem som vill låna pengar.

– Ränteläget spelar en väldigt stor roll till att priserna går upp och att utbudet blir så lågt, säger Jonas Östblom fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Hur mycket har priserna gått upp?

– Svårt att svara på, men jag uppskattar det till en tioprocenting ökning det senaste halvåret.

Är det för lätt att låna pengar i dag?

– Det är ingen skillnad på vår krav vi ställer för att få låna pengar bara för att räntan är låg. Man måste kunna klara av en avsevärt högre ränta än vad det är i dag och en 50-årig amortering. Så att få ett lån beviljat är inget lättare i dag än det varit tidigare, säger Staffan Thegel kontorschef på Nordea i Gävle.

Så banken agerar precis som det gjort tidigare, men att den låga räntan och det begränsade utbudet påverkar köpbeteende märks tydligt hos fastighetsmäklarna.

– Försäljningarna går mycket fortare just för tillfället, säger Jonas Östblom.

Kan det gå för fort?

– Kanske ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.