Revansch för feministerna på Vasaskolan i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

En vandaliserad anslagstavla är ett tydligt tecken på att feminism kan väcka starka känslor. Det fick tre gymnasietjejer erfara. Nu får de revansch.

På Vasaskolan i Gävle saboterades den feministiska föreningen Liliths anslagstavla förra året. Totalt vandaliserades tavlan åtta gånger på en månad, och det var i debatten efteråt som producenten Ingela Jönsson fick idén om en utställning på Länsmuseet i Gävle.

Nu har hon bjudit in tre av Liliths medlemmar som genom konsten ska visa sina egna och andras tankar om feminism.

”Få vågar erkänna att de är feminister”

– Det är ju så att ordet feminist skrämmer ganska många, få vågar erkänna att jag är feminist, fast man egentligen kanske är det, säger Ingela Jönsson, utställningsproducent.

De tre tjejerna från Lilith har under en och en halv månads tid arbetat med utställningen som blir i form av en utökad anslagstavla. På onsdagen öppnade utställningen och den kommer att pågå till och med den 18 maj.

”Feminismen behövs av många anledningar”

– Vi fick det här utrymmet och då ville vi fokusera på vad feminismen betyder för olika människor, och att den behövs av många olika anledningar, säger Li Oskarson- Kindstrand, som är med i Lilith.

– För mig betyder feminism allas lika värde oavsett kön, och för mig är det en nödvändighet för ett fungerande samhälle, fortsätter hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.