SD tar bort och ändrar valsedel

Uppdaterad
Publicerad

Först fanns det en valsedel för Sverigedemokraterna i Gävle kommun med personer som inte blivit tillfrågade och inte ens visste om att de stod på listan. Sedan krympte listan. Nu är den helt raderad från partiets hemsida.

Sverigedemokraterna i Gävle har hamnat i blåsväder efter att flera namn på den rekordlånga valsedeln visat sig vara skrivna på annan ort, hoppat av eller inte ens vetat om att de stod på listan.

Nu är listan raderad från partiets hemsida. SVT har pratat med en av kandidaterna som bekräftar att listan håller på att göras om.

Val 2014

Sverigedemokraterna utreder också vad som gått snett när kandidaterna registrerades, säger kandidaten som vill vara anonym.

Två kandidater hoppade av

Roger Hedlund, Sverigedemokraternas ordförande i Gävleborg, vill inte ställa upp på en intervju med SVT. Han säger dock att Sverigedemokraterna jobbar på en eventuell justering av listan efter att kandidaterna Ingrid Hagberg och Linda Sving hoppat av.

Det kan innebära att kandidater försvinner och att nya läggs till. Hedlund säger att partiet presenterar förändringen senare.

Efter SVT:s samtal med Roger Hedlund togs valsedeln bort från hemsidan.

Stod på listan – utan att veta om det

Upprinnelsen till turbulensen var tidningen Arbetarbladets avslöjande att flera kandidater på Sverigedemokraternas vallista till kommunvalet inte ställer upp till valet.

Några kandidater uppgav också att de inte visste att de stod på listan. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet både lokalt och på riksnivå.

Lämnade in försäkran efter granskning

Roger Hedlund hävdade bestämt i intervjuer med bland annat SVT Nyheter att alla 100 kandidater skrivit på en kandidatförsäkran som lämnats in till Länsstyrelsen.

Men när SVT Gävledala begärde ut kandidatförsäkran hade bara 86 dokument lämnats in, och av dessa lämnade Roger Hedlund själv in 25 stycken samma dag som Arbetarbladet publicerade sin granskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet