Hovnäs färja är nedläggningshotad. Foto: SVT

Sista färjan över Dalälven hotad

Uppdaterad
Publicerad

Hovnäs färja, den sista färjeleden över Dalälven, hotas av nedläggning sedan Trafikverket bestämt sig för att dra in det årliga driftsbidraget. Nu kämpar Trelänsleden, föreningen som driver färjan, för att få kommunerna att rädda färjan.

Trafikverket har beslutat att dra in sitt årliga driftsbidrag på cirka 880.000 kronor med hänvisning till att kostnaderna anses inte vägas upp av nyttan.

Intresseföreningen Trelänsleden är av en annan åsikt. Beslutet innebär att färjeleden i Hovnäs, som har funnits i 99 år, riskerar att inte får uppleva sitt 100-årsjubileum.

– Det här är en unik färjelinje, det finns inga andra kvar i Sverige. Det finns för kusttrafik men inte för inrikestrafik som den här, säger Hans Liljeström, ordförande i Trelänsleden.

De som använder färjan kommer nu att få åka över bron vid Näs Bruk cirka 15 kilometer bort. Färjan ligger nästan i vägskälet för fyra län och flera aktörer berörs. Trelänsleden planerar att hålla ett möte i augusti med flera kommuner, representanter för regionerna och landshövdingar.

Avesta kommun äger idag färjan och tillhandahåller också ett driftsbidrag till föreningen. Förhoppningen hos Trelänsleden är att de andra aktörerna ska hjälpa till med finansieringen.

– När inte Trafikverket tar sitt ansvar så är det viktigt att kommunerna tar sitt ansvar för den här landsbygden och då talar jag om Avesta, Sala, Heby och Sandvikens kommuner, säger Hans Liljeström.

Trelänsleden är rädd för att turismen ska minska om färjan läggs ner och färjan är väldigt viktig för lantbrukare och företag i området. Idag använder cirka 40 fordon per dygn sig av färjan. Anders Forslund åker varje sommar upp till Dalarna på semester och använder sig av färjan 10-15 gånger.

– Ja då får vi åka runt då. Vi brukar åka via Heby till Enköping så det blir en liten omväg. Ja, det var ju tråkigt, säger Anders Forslund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.