Tomas Isberg, som har en klädaffär, minns att skid-VM 1993 inte innebar någon större ökning av försäljningen. Därför har han varit försiktig inför det här evenemanget. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skid-VM en smäll för Faluns handlare

Uppdaterad
Publicerad

Skid-VM i Falun lockar storpublik, men evenemanget har hittills inneburit en ekonomisk smäll för flera handlare i centrum.

– Vi har haft betydligt färre kunder under VM-dagarna jämfört med motsvarande dagar i februari, säger Pontus Strålin, som driver en fotobutik i centrala Falun.

Pontus Strålins upplevelse bekräftas av Patricia W Granhagen, ledare i Centrala stadsrum, en förening för de som driver verksamhet i centrala Falun.

– Jag tycker så synd om handlarna i Falun, som verkligen satsat på skid-VM. När det talades om 200 000 sålda biljetter till tävlingarna förväntade sig många en andra julhandel och har därför köpt in stora lager och satsat på kvällsöppet. I stället går centrumhandeln sämre nu jämfört med en normal februarimånad, säger Patricia W Granhagen.

Dalarna – VM i Falun

– Poängen är att det inte är något trafikkaos och vi har många parkeringsplatser i centrala Falun. Ingen behöver vara orolig för att ta sig till centrum. Nu riskerar flera handlare att få det riktigt tufft ekonomiskt.

Inget trafikkaos

Faluborna har alltså lyssnat på signalerna om ett väntat trafikkaos under VM-dagarna och avstår från att besöka centrum. Samtidigt fokuserar VM-turisterna på tävlingarna, äter sedan lite mat och avslutar dagen med prisutdelning på Stora torget.

Därefter går de hem.

På kvällarna har Falun haft ett oväntat stilla nattliv, vilket överraskat flera krögare. Under lördagskvällen sade en krogägare att trycket var som en vanlig lördagskväll.

– Det är otroligt mycket folk i centrum mellan tävlingarna och prisutdelningen. Men det är VM-turister som inte handlar något. När dessutom invånarna i Falun stannar hemma blir det en dubbelt negativ effekt. Vi har investerat i ett stort lager, men har hittills sålt dåligt, säger Pontus Strålin.

Men han är inte bitter.

– Jag har hela tiden trott på VM-tanken. Ingen kunde veta att det skulle bli såhär.

Likadant 1993

Tomas Isberg, som driver en klädaffär på Faluns huvudgata, är inte överraskad.

– Vi minns hur det var i samband med skid-VM 1993. Då ökade vår försäljning med bara tre procent. Vi har lärt oss av detta och investerat i ett lager som sedan kan lämnas tillbaka. Samtidigt känner jag sympati för dem som inte har den erfarenheten, säger han.

Inför VM-avslutningen gör Centrala stadsrum en storsatsning för att locka Faluborna tillbaka till sitt centrum.

– Vi inleder nu en stor annonskampanj där vi informerar om att det går utmärkt att besöka centrum utan att riskera något trafikkaos. Vi måste göra något, säger Patricia W Granhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – VM i Falun

Mer i ämnet