SM-tävlingar hotas av värmen

Publicerad

Det är Forsa OK som är Arrangörer och de kämpar in i det sista för att få spåren att hålla när temperaturen ligger upp emot åtta plusgrader.

I skuggan av Skid-VM arrangeras också skidorienterings-SM i Hudiksvall i helgen. Det är Forsa OK som är Arrangörer och de kämpar in i det sista för att få spåren att hålla när temperaturen ligger upp emot åtta plusgrader.

– Det varma vädret gör att snön får dålig bärighet. Det är lätt att man går igenom snön. Har man inte packat den hårt brister man lätt när man åker. Blåsten gör att det torkar lite mer. Snön försvinner lite fortare, men det gör också att det blir mindre vatten. Vi har ganska mycket snö sedan tidigare och vi har förberett sedan länge genom att vara ute och packa. På det viset tror vi att vi ska klara det, säger tävlingsledaren Gunnar Forsgren.

Förutom att få möjligheten att se världsmedaljörer på Hudiksvalls skidstadio i helgen finns det också möjlighet att själv få prova på att skidorientera och det är inte som vanlig orientering.

-Det är många snabba vägval eftersom det går så snabbt när man åker skidor. Man kör inte rakt ut i skogen utan man följer spåren, så det går mycket snabbare, berättar Ellen Forsgren som tävlar för Forsa OK.

– När man skidorienterar så håller man sig till stor del på stigar som är uppkörda med skoter. Det finns olika kvalitet på spåren. Det finns fina skidspår och sen gör vi extra skidspår som är mindre bra där det inte går att åka lika fort. Man måste välja och det är inget spår som passar precis dit man ska utan man måste hela tiden växla riktning så det är ganska klurigt, säger Gunnar Forsgren.

Det förväntas bli hög klass på tävlingarna. Bland annat kommer guldmedaljörerna från VM Josefine Engström och Tove Alexandersson hit. Ellen som satsar på vanlig orientering ser den här tävlingen som en bra sporre.

– Eftersom jag inte satsar på skidorientering så ska jag göra mitt bästa. Det ska bli kul med bra konkurens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.