Sopsvängen till havs

Uppdaterad
Publicerad

Möt killarna som håller skärgården ren

Skärgården är idyllisk – men när allt fler flyttar ut dit under semestern genererar det också stora mängder avfall. Vi har hängt med de båtburna sopgubbarna som ser till att öarna i Hudiksvallsområdet hålls rena.

Det är bråda dagar för sophämtarna i skärgården. Värmen och semestertider lockar mängder med människor till öarna.

– Det är mycket folk i farten nu, särskilt på de populära badställena. Vi får köra flera gånger i veckan för att det inte ska svämma över, säger Anders Hall, skärgårdsentreprenör i Njutånger.

Tillsammans med kollegan Nicke sköter Anders Hall om gästhamnarna i skärgården på uppdrag av Hudiksvalls kommun. Rundan de kör består av 13 ställen och förutom att tömma soptunnor städar de toaletter och håller snyggt kring de allmänna bryggorna. När båten börjar fyllas med sopsäckar är det inte helt luktfritt.

– Det kan vara lite lukt den här tiden men man träffar mycket folk som uppskattar det vi gör och vädret är ju bra som det är nu, varmt och skönt, så det är tjusningen! säger Anders Hall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.