Sportlovslediga fick prova på att köra trav

Publicerad

I Hudiksvall får barnen prova på att vara kusk när Hagmyrens travskola hade öppet hus under sportlovet. Det blev en mysig dag för barnen och travskolan hoppas på att travdrömmarna väckts hos vissa av dem.

De sportlovslediga barnen får prova på att åka sulky en liten vända och inne i stallet får de både klappa och kamma shetlandsponnysarna.

Är det första gången du åker i en sådan här?

– Ja, det roligaste var när man fick hålla i repen och låtsas att man körde den på riktigt, säger Rodi Behram.

För travskolans del är förhoppningen att fler ska söka sig till travsporten och därför var det de minsta hästarna som var framme. För dagen fick barnen ett spännande och minnesvärt möte.

– En del kanske tycker det är läskigt och en del kanske aldrig har träffat en häst förut och då är våra hästar rätt så bra eftersom de inte är högre än en meter. Det blir rätt höjd för barnen, säger Ida Hell, travskoleansvarig.

I unga åldrar är det många tjejer i travsporten men i vuxen ålder blir det mest killar i tävlingssammanhang. Travskolan har en förhoppning om att fördelningen ska på sikt bli mer jämställd.

Alexander Broberg brukar vara på travskolan med sin kusin.

– Hästarna är sociala. De är inte som katter och hundar som springer iväg. De stannar kvar, säger Alexander Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.