Stormöte i Sandviken om landsbygden

Publicerad

På fredagen startar landsbygdsriksdagen i Sandviken, den återkommande mötesplatsen för 5000 byaföreningar från hela landet.

Landsbygdsriksdagen är ett viktigt forum för att lyfta de viktigaste landsbygdsfrågorna högt upp på den politiska dagordningen. Och i år kommer fem av partiledarna att var med i en slutdebatt.

Alice Lindgren är representant för Gammelstilla byaråd i Hofors kommun och förklarar varför det är så viktigt att prioritera landsbygdsfrågorna.

– Landsbygden i Sverige och även lilla Gammelstilla i Hofors kommun, ja alla byar som inte tillhör en tätort de kommer dö ut om vi inte hjälps åt och kraftsamlar så att hela Sverige ska leva, säger hon.

Det är också landsbygdsriksdagens mål, en kraftsamling för de som bor och är engagerade i sin hembygd. 750 personer från hela landet, kommer till Göransson Arena i Sandviken under tre dagar. De flesta företräder byaföreningar och utvecklingsgrupper och målet är att lyfta de viktigaste frågorna för landsbygdens utveckling.

– Får vi inte våra byar att leva och förutsättningar att skapa arbetstillfällen och bli attraktiva bostadsorter, var ska då storstadsmänniskorna semestra? frågar sig Alice Lindgren retoriskt. 

Organisationen Hela Sverige ska leva, är en av de viktigaste intressseorganisationerna i svensk landsbygdspolitik, det visar slutdebatten på söndag då fem partiledare kommer hit. Staffan Nilsson är en av två ordförande i organisationen Hela Sverige ska leva.

– Det är roligt att de kommer hit och vi hoppas att det blir ett intressant politiskt samtal, säger Staffan Nilsson.

De frågor som organisationen vil prioritera för att skapa en hållbar utveckling av Landsbygden är bland annat att samhällsservicen får vara kvar och att de som bor där kompenseras när storbolag tjänar pengar på naturresurser. Men den kanske viktigaste frågan är att se till att bredbandet verkligen byggs ut till alla småbyar då den infrastrukturen är förutsättningen för att företag ska kunna etableras och skapa arbetstillfällen. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.