Toppolitiker avgår efter åtal om grova brott

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt politiker i Malung-Sälens kommun avgår med omedelbar verkan.

Han hoppar av efter att i sin roll som fastighetsmäklare ha åtalats för grova brott.

 – Jag kommer att avsäga mig mitt uppdrag, säger politikern själv till SVT Gävledala.

Toppolitikern som verkat som mäklare i Malung uppmärksammades för lite mer än ett år sedan i SVT:s Uppdrag granskning och SVT Gävledala efter att han sålt ett hus fyllt av byggfusk i Sälenområdet.

Sedan dess har flera av hans firmor försatts i konkurs.

Mannen var tidigare ordförande för moderaterna i Malung och han har länge varit vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Efter det uppmärksammade reportaget lämnade mannen ordförandeskapet för partiet men har suttit kvar som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Tog 300.000 kronor från mäklarkonton

På onsdagen åtalades mäklaren för flera ekonomiska brott. Enligt åklagaren har mannen för egen vinning tagit pengar ur sin mäklarfirma från konton som tillhör andra mäklare vid bolaget. Totalt rör det sig om över 300.000 kronor och de misstänkta brotten är trolöshet och grov trolöshet mot huvudman.

SVT Gävledala kontaktade mäklaren på onsdagen.

 – Jag har bestämt för att inte stanna kvar, säger mannen. Jag kommer att avsäga mig mitt uppdrag.

Mer kommentarer lämnar inte mannen, som nekar till brott.

Tidigare åtalad för bokföringsbrott

Mäklaren åtalades också tidigare för bokföringsbrott i ett annat av sina mäklarbolag men den gången blev inte åtalet uppmärksammat och mannen valde då alltså att sitta kvar på sin post.

 – Det här är inte känt för mig, säger kommunens oppositionsråd Tom Martinssn (M) till SVT Gävledala. Men det är självklart att vi måste ta ställning till sånt här när det kommer fram.

Martinsson uppger att reportagen om fastighetsaffären i Sälen bidrog till att mannen slutade som ordförande för partiet men att det då inte fanns någon direkt anledning att hoppa av den tunga posten i barn- och utbildningsnämnden samt i nämndens arbetsutskott.

 – Vi drog väl gränsen där. I fallet med husen i Sälen var det mer moraliska frågor. Det är förstås annorlunda när det handlar om misstänkta brott, säger Tom Martinsson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.