Vid en skogsväg intill ett hygge ca 1200m från huset hittade pojken Foto: Niklas Hagman/Fredric Gustafsson

Tvååringen har hittats välbehållen

Uppdaterad
Publicerad

Pappan: ”Tack alla som har varit med och letat efter min son”

SVTs team på plats fick besked av både polis och Missing People att pojken hittades välbehållen vid halv 11-tiden cirka en kilometer från huset som han försvann ifrån. Tvååringen var kraftigt nedkyld när han hittades och fördes med ambulans till sjukhuset i Avesta.

Pappan till pojken uttryckte sin lättnad på facebook där han skrivit:

”Tack alla som varit med och letat efter min son... Jag sitter med honom i ambulansen nu. Han mår efter omständigheterna bra.”

Hittades av en frivillig

Det var en frivillig MC-förare som hittade pojken under en gran intil en skogsväg cirka 1200m från huset som han försvann ifrån på fredagseftermiddagen. Pojken hade då varit borta i 18 timmar endast iklädd jeans och t-shirt.

– Det är en liten tvååring. Det har varit neråt fyra grader inatt och han har varit borta i 18 timmar, säger Kenneth Söderlund på Missing People till SVT Gävledala.

Pojken fick omedelbart en varm filt om sig och fördes med ambulans tillsammans med sin pappa till sjukhuset i Avesta för kontroll.

Enligt polisen tyder allt på att pojken lämnat bostaden och gått vilse, och det finns ingen misstanke om brott.

Vikmanshyttan andas ut

Enligt SVTs team på plats är stämningen i Vikmanshyttan minst sagt lättad.

– Hela Vikmanshyttan andas ut, man är förstås mycket lättad över beskedet att pojken är återfunnen.

– Det är helt underbart, nu gråter vi alla av lycka, säger Kenneth Söderlund på Missing People till SVT.

Detta har hänt:

Det var vid 16-tiden på fredagseftermiddagen som den tvåårige pojken försvann från sin farmors hus i Vikmanshyttan utanför Hedemora.

När polisen under kvällen bad allmänheten om hjälp strömmade folk till och under kvällen och natten deltog cirka 1000 personer i sökandet.

– Det har varit ett otroligt stöd från bygden, folk som anmält sig friviligt för att hjälpa till i letandet, säger polisens insatschef Alexander Maripuu.

Sökinsatsen forsatte under lördagsförmiddagen och gav tillslut resultat. Pojken hittades vid halv 11-tiden kraftigt nedkyld men annars välbehållen.

– Vårt största fokus var att hitta honom vid liv, säger Alexander Maripuu vid dalapolisen.

Hemvärnet hjälpte till 

På plats fanns ett 30-tal personer från hemvärnet och hundförare som tillsammans med polis och frivilligorganisationer sökte efter pojken.

Enligt polisen användes även två helikoptrar i sökandet.

Polisen misstänker inget brott bakom försvinnandet.

– I nuläget har vi inte upprättat någon brottsutredning, vi har dock pratat med många personer för att skapa oss en bild av vad som hänt, säger Stefan Dangardt, presstalesman vid dalapolisen.

Vädjade efter hjälp i sökandet

Frivilligorganisationen Missing People kallade till akut skallgång i natt och ytterligare en på förmiddagen. Responsen var enorm.

– Vi har haft över tusen personer här under natten. Nu kan vi alla packa ihop och gå hem, det känns helt underbart, säger Kenneth Söderlund på Missing People.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.