Fängelse för man som körde ihjäl varg

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen kommit när det gäller det uppmärksammade målet med två män som åtalats för att ha kört ihjäl en varg med snöskoter.

En av männen döms av Hudiksvalls Tingsrätt för grovt jaktbrott – till fängelse i ett år och nio månader.

Den andre mannen frias från alla anklagelser, då det inte går att fastställa – utom allt rimligt tvivel – att han varit med vid dödandet av vargen.

GD

Rätten konstaterar att en av männen har spårat den aktuella vargen i syfte att döda den.  Vargen ska ha blivit ihjälslagen med en avbruten trädstam efter att först ha jagats med snöskoter, körts på och skadats svårt flera gånger.

Tingsrätten konstaterar att vargtiken har utsatts för otillbörligt lidande och utsatts för en mängd skador som ledde till hennes död.

Brottet är grovt, enligt rätten, och därför döms mannen till fängelse.

Kammaråklagare Åse Schoultz är mycket missnöjd med tingsrättens dom:

– Den som dömts har fått ett för lindrigt straff enligt mitt sätt att se. Jag tycker även det är fel att skoterföraren friades helt av rätten. Det råder inga som helst tvivel enligt mitt sätt att se, att han har befunnit sig på brottsplatsen. Därför kommer jag att överklaga domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet