”Vi är förbannade och besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Den uppgörelse om anställningstrygghet som facket och Region Dalarna tidigare enats om, har rivits upp. Kärnfrågan var att anställningarna skulle få fortsätta oavsett vinnande bussbolag. 

Dalatrafiks busschaufförer skulle få tryggare anställningsförhållanden och Region Dalarna stoppade till och med pågående upphandling för att få med busschaufförernas krav. Kraven innebar att den nuvarande anställningen skulle följa med till det bolag som vann upphandlingen.

Men nu har Region Dalarna plötsligt ändrat sig – och tagit bort överenskommelsen och facket känner sig svikna

Dalarna – Dalatrafik

– Vi är förbannade och mycket besvikna. Det handlar om trygghet, säger Cilla Rohlin, ordf. Kommunal Bergslagen.

– Vi fick klart för oss att rättsläget var osäkert och i och med det så är vi säkra på att vi får en överklagan, det tar 7 månader för en domstol att avgöra tvisten och då klarar vi inte av tidsramarna för upphandlingen, säger Leif Nilsson (S), ordf. Region Dalarna.

Alla var överens

För knappt två månader sedan var alla var överens, vilket bolag som än skulle vinna upphandlingen och ta över busstrafiken, med start den 1 juli, så skulle busschaufförernas anställning följa med, man skulle slippa att söka om sina jobb.

– Det har inte tillkommit någon ny fakta från det vi visste och kände till när vi blev överens om det vi fortfarande hävdar att vi är överens om, säger Cilla Rohlin.

– Alla chaufförer blir garanterade enligt lagen att få gå över till den nya verksamheten, de förlorar inget på detta, säger Leif Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet