• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Vildsvin förstör åkrar

Uppdaterad
Publicerad

Grisarna kan förstöra för tiotusentals kronor

Vildsvinens framfart kostar jordbruket och samhället mångmiljonbelopp och på senare år har stammen ökat kraftigt även i Dalarna. Nu krävs krafttag för att komma tillrätta med problemet.

-Det är ett trettiotal grisar som är här mest varje natt och bökar på det här vetefältet, säger bonden Joakim Borgs i Gustafs och tittar uppgivet ut över markerna. Jag uppskattar att det är vete för 40 000 till 50 000 kronor som blivit förstört bara här.

Efter att ha varit utrotat i Sverige i 100 år har vildsvinet gjort en stark comeback som inte gått spårlöst förbi. Därför kräver allt fler både experter och drabbade att något måste göras omedelbart. I sin jakt på föda forceras det mesta, trädgårdar, vallodlingar och spannmålsfält. Vildsvinet lyfter 1 1/2 ton bara med trynet och förökar sig med en hisnande hastighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.