Vindkraft kan byggas i reservat

Uppdaterad
Publicerad

Det är inget direkt problem med att bygga vindkraftverk inom vissa naturreservat som till exempel på fjället Städjan i norra Dalarna. Det anser statliga Energimyndigheten.

 – Det kan etableras enstaka vindkraftverk i naturreservat, säger Matilda Schön vid Energimyndigheten.

Det är en och annan som har hajat till när det speciella fjället Städjan och flera andra skyddade fjällområden i norra Dalarna där det är naturreservat, har pekats ut som lämpliga platser att bygga vindkraftverk på. Det är den statliga Energimyndigheten som ligger bakom förslaget och vid ett stort vindkraftsseminarium i Borlänge på tisdagen försvarade myndigheten sin uppfattning att naturreservat faktiskt kan vara bra platser för vindkraftverk.

 – Det kan byggas enskilda verk i naturreservat. Men det är upp till varje lokal myndighet att avgöra sånt, säger Matilda Schön vid Energimyndigheten.

Det är hon som skrivit rapporten där flera nya områden pekas som riksintressanta när det gäller vindkraft.

Går förlaget igenom kommer det att finnas nästan 400 områden i landet och 65 av dem ligger då i Dalarna varav 25 inom Malung-Sälens kommun.

Flera områden som i dag är naturreservat är utpekade och nu är det alltså upp till varje lokal länsstyrelse att säga nej till de områden där det anses vara olämpligt med vindkraftverk.

Malung-Sälen – lämpligt för vindkraft

Ett av de mest kontroversiella förslagen är att området kring fjället Städjan i Idre pekas ut som lämpligt för vindkraftverk.

 – Det kan uppfattas som en provokation men vi har samma kriterier för det här i hela landet. Det blåser väldigt bra i Dalarna och vi menar att det är lokala myndigheter som får peka på andra värden, säger Matilda Schön.

Energimyndigheten menar att den redan tagit tillräcklig hänsyn genom att bland annat göra undantag för de riktigt stora fjällvidderna längre norrut och att inte föreslå vindkraftsområden i nationalparkerna som är de mest skyddade platserna i landet.

Länsstyrelserna måste nu protestera mot det här förslaget senast 1 mars.

På Energimyndighetens nya Sverigekarta är det främst Jämtland och Dalarna och i synnerhet fjällområdena inom Malung-Sälens kommun som pekats ut som extra lämpliga för vindkraft.

 – Vindkraft engagerar och det kommer säkert att bli ändringar på det här, säger Matilda Schön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.