Vinstfall för ABB

Uppdaterad
Publicerad

ABB redovisar en nettovinst på 668 miljoner dollar, motsvarande cirka 4,6 miljarder kronor, för andra kvartalet 2014.

Det kan jämföras med vinsten på 786 miljoner dollar motsvarande period 2013.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en nettovinst på 706 miljoner dollar för den schweizisk-svenska industrikoncernen, enligt Reuters sammanställning.

Intäkterna sjönk till 8.542 miljoner dollar, från 8.594 miljoner dollar ett år tidigare.

ABB:s orderingång på 10,6 miljarder dollar under andra kvartalet var ett lyft med 13 procent jämfört med ett år tidigare och kassaflödet från rörelsen ökade samtidigt påtagligt, skriver bolaget i rapporten.

Att vinsten pressades nedåt beror i huvudsak på vad ABB kallar ”projektrelaterade utmaningar i divisionen Power Systems”.

”Under kvartalet såg vi inspirerande tillväxt på våra två största marknader USA och Kina”, skriver koncernchefen Ulrich Spiesshofer i en kommentar.

ABB:s kassaflöde från rörelsen ökade med mer än 60 procent till 888 miljoner dollar under kvartalet och koncernens operativa så kallade EBITDA-marginal var stabil eller högre för alla divisioner om man räknar bort Power Systems.

För Power Systems är det projekt inom solkraft och havsbaserad vindkraft som drar ned resultatet och ABB har bland annat beslutat att sluta leverera så kallade EPC-projekt inom solkraft och inför samtidigt en ny affärsmodell för de havsbaserade vindkraftprojekten.

”Under andra halvåret ska vi satsa starkt på fortsatt organisk tillväxt på en blandad marknad. Vi kommer att ihärdigt och konsekvent fokusera på kassaflöde och öka takten ytterligare i våra kostnadsbesparingar”, skriver Ulrich Speisshofer i en kommentar.

”Inga neddragningar i närtid”

ABB Sveriges vd Johan Söderström är nöjd med ökningen av orderingången och kassaflödet under kvartalet. När det gäller förlusterna i divisionen Power Systems räknar han med klara förbättringar framöver:

– Det tar tid att vända Power Systems. Men vi har stor tilltro till att även den här divisionen kommer att leverera bra resultat framöver.

ABB ökar nu takten i arbetet för att minska koncernens kostnader. Men det behöver inte betyda personalneddragningar, enligt Söderström:

– Inte nödvändigtvis. Det beror också på hur volymerna utvecklas. Nu har vi haft ett bra kvartal sett till ordertillväxten, men vi är ödmjuka och ser över vår produktivitet hela tiden.

På frågan om eventuella neddragningar i den svenska verksamheten, som bland annat är djupt involverad i problemområdet havsbaserad vindkraft, svarar han:

– Det är inga neddragningar planerade i närtid, men vi jobbar hela tiden med vår konkurrenskraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.