Foto: Efter mordet 2014 fick den nu anhållne 18-åringen hot om hämnd från en person som pekade ut honom som mördare eller för att ha känt till hur mordet gått till.

18-åringen hotades efter mordet

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter mordet florerade rykten om att 18-åringen visste hur det gått till. Både han och hans familj fick hot om hämnd riktade mot sig.

18-åringen som nu är anhållen för medhjälp till Frennarpsmordet i maj 2014 har länge figurerat i polisutredningen. Dock inte som formellt misstänkt förrän nu, enligt polisens utredare.

Läs mer här: Man anhållen för för medhjälp till mord

Mordet på Albin

Men rykten om 18-åringen kom tidigt i svang i umgängeskretsar runt mordoffret. En del gjorde gällande att han var mördaren, andra att han åtminstone höll inne med information om mordet.

Hösten efter mordet fick både 18-åringen själv och hans familj ta emot hot via SMS och Facebook som gick ut på att han skulle bli utsatt för hämnd.

Dödsdömd

En ung man, ett år äldre än 18-åringen, dömdes också för hot och övergrepp i rättssak. Han skrev bland annat till 18-åringens pappa att hans son är ”dödsdömd, jag har fixat så hela Sverige är efter han o får vi tag på han kommer hans skalle vara bortskjutet.”

Den nu anhållne 18-åringen och mordoffret kände varandra. I förhören om hoten 2014 uppgav 18-åringen att många av hans kompisar vänt honom ryggen efter mordet på grund av rykten om hans inblandning.

Den 19-åring som skickade hoten till 18-åringen och hans familj sa i polisförhören att 18-åringen måste veta mer än han påstår. Enligt honom hade 18-åringen och mordoffret umgåtts samma dag som mordet skedde och direkt efter mordet ska 18-åringen ha gått och berättat för folk hur mordet gick till.

”Många som pratade”

När polisen hösten 2014 frågade 18-åringen hur det var med den saken svarade han att det inte stämmer.

– Veckorna efter mordet var många som gick och pratade om hur det hade gått till. Jag har hört minst 20 versioner själv, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Albin

Mer i ämnet