Bengt Larssons försök att få tillverkaren Rhone Poulenc att punga ut med ersättning misslyckades.

Begärde en kvarts miljon för Rhoca Gil-besvär

Publicerad

De 22 nervskadade tunnelarbetarna fick mellan 20.000 och 50.000 kronor i ersättning. En kvarts miljon hade varit mer skäligt, tycker Bengt Larsson.

Bengt Larsson var en av de 22 tunnelarbetarna som drabbades av nervskador i tunnelbygget.

I första läget var det tal om att stämma arbetsgivaren Skanska och tillverkaren Rhone-Poulenc för att få skadestånd.

Hallandsåstunneln

Kom billigt undan

Men efter förhandlingar mellan fackförbund och Skanska fick de skadade arbetarna mellan 20.000 och 50.000 kronor var i kompensation.

Flera av de om SVT Nyheter Halland har pratat med tycker att de ansvariga kom för billigt undan.

– Jag försökte sedan själv gå vidare och få ut pengar från det franska bolaget som tillverkade tätningsmedlet. Jag hade en advokat, men han var inte beredd att driva det vidare, säger Bengt Larsson, i dag 78 år.

Försökte utan advokat

Hallandsåstunneln 1997 var hans sista jobb innan han gick i pension. Han är en av dem som i dag fortfarande känner av sviterna och tappar känseln i tår och fingrar.

Läs också: Tunnelarbetare har fortfarande besvär

Trots att advokaten hoppade av gjorde han ett försök att få ut pengar från Rhone-Poulenc.

– Jag skrev till bolaget och begärde 250.000 kronor. Det tycker jag var en skälig summa för det vi utsattes för. Men jag fick bara till svar att det var Skanskas ansvar, säger Bengt Larsson.

Uppgörelsen mellan facken och Skanska var dock så formulerad att tunnelarbetarna inte senare kunde komma tillbaka och begära mer.

– Det var ett misstag anser jag, säger Bengt Larsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallandsåstunneln

Mer i ämnet