Foto: SVT

Beviset: Uråldriga blodsugaren är här

Uppdaterad
Publicerad

Här är beviset på att en av världens äldsta fiskar är etablerad i de halländska åarna. Flera exemplar av den blodsugande varelsen ”havsnejonöga” har hittats döda vid Nissan.

En kamera vid Slottsmöllans laxtrappa har visat att flera exemplar av den ovanliga fisken havsnejonöga finns i Nissan, skriver Hallands-Posten. 16 döda exemplar har hittats på stenarna nedanför Slottsmöllebron.

– Mig veterligen har det aldrig hänt förut. Att någon enstaka hamnar på land händer ju men 16 stycken är ovanligt, säger Peter Norell, länsfiskekonsulent i Halland, till SVT Nyheter Halland.

”Aldrig hänt”

Den blodsugande varelsen ger sig inte på människor men troligtvis är det en och annan som tycker det är obehagligt att havsnejonögon finns i de halländska åarna.

– Mig veterligen har det aldrig hänt att den sugit sig fast på en människa. Det är nog snarare tvärtom, att människan med sina kraftverk och franska kokböcker är en fara för havsnejonögat, säger Peter Norell.

Vad tror du det är som har hänt?

 – Jag vet inte det men kraftverket i Nissan har ju reparerats under en period och då har fisk tagit sig förbi i fåran intill. Men när kraftverket nu dragit igång igen så har ju fåran torrlagts och då gissar jag att de här havsnejonögonen blivit kvar. Att de inte har följt med strömmen när vattnet sinat i fåran tyder ju på ett korkat beteende som jag inte sett tidigare.

Fakta: Nejonöga

* Havsnejonöga suger sig fast på andra fiskar. Med hjälp av ett enzym och sin raspande tunga löser nejonögat upp fiskens hud och suger i sig blod och vävnader.

* På den svenska Rödlistan är havsnejonögat inplacerad som ”Nära hotad”.

* Den största delen av populationen finns i Västerhavet och totalt i landet är den känd från 18 vattendrag efter 1990. Antalet könsmogna individer är mycket svårbedömt men överstiger inte 2500 totalt i landet.

* Nejonögat kan bli upp till en meter lång och väga 2.5 kilo.

Källa: Havs- och Vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.