Henric Östmark drar en parallell till Anders Behring Breiviks bombattentat i Oslo 2011. Foto: SVT/Pressbild

Bombexpert: Hade kunnat sluta i katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för totalförsvarets forskningsinstitut reagerar nu starkt på dynamithärvan i Falkenberg. Han menar att förvaringen av dynamiten, där den största delen förvarats i ett flerfamiljshus, hade kunnat sluta i en katastrof.

– Börjar det brinna så finns det en risk för explosion eller rent av massdetonation och det kan man inte utesluta. Så hade det börjat brinna så hade det funnits en risk att det här hade gått till detonation och att huset hade rasat, säger Henric Östmark, forskningschef .

Och såhär på dagen, fyra år efter Anders Behring Breiviks bombattentat i Oslo 2011, så drar Östmark en parallell till den händelsen.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

– Jämför man med Breivik i Oslo så hade han motsvarande kanske 800 kilogram i bilen utanför huset och där såg vi vad som hände. Hade han haft det innanför huset så hade antagligen en stor del av huset rasat, säger han.

Så om det här hade detonerat så hade detonationen kunnat bli värre än det som skedde då?

– Ja.

Enligt Aftonbladet ska 41-åringen i polisförhör ha sagt att han det senaste året tagit hem en låda dynamit då och då och att han fått sprängmedlen från fem till sex personer, som han inte vill namnge, och som bett honom att förstöra dynamiten. Detta då han ska vara sprängkunnig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet