Den 9 januari förlorade familjen Pettersson Viström sitt hem i Oskarström. Foto: SVT

Branddrabbad småbarnsfamilj kräver skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tolv dagar sedan branden i ett flerfamiljshus i Oskarström. För en av familjerna blev efterspelet extra tungt eftersom de inte hade någon hemförsäkring. Nu tänker de i stället kräva ett skadestånd av fastighetsägaren.

Den 9 januari blev en ung småbarnsfamilj av med hela sitt hem på Furulund i Oskarström utanför Halmstad. Allt de ägde slukades av brandens lågor.

Sebastian Viström, 24, och Jennifer Pettersson, 24, flyttade tillsammans med deras två barn Zacharias, 5, och Noah, 1, till lägenheten i det gula flerfamiljshuset på Sulfitvägen i somras. Detta under en tuff period då Jennifer efter en jobbig graviditet drabbats av giftstruma. Samtidigt skulle barnen skolas in på dagis. Och mitt i allt detta, glömde de flytta över hemförsäkringen från sitt gamla hem i centrala Halmstad.

Branden i Oskarström

– Hur dumma i huvudet är vi? Det var ju den första tanken, säger Jennifer Pettersson när SVT Nyheter Halland träffar henne och Sebastian Viström utanför den brandhärjade byggnaden.

Varför hade ni inte någon hemförsäkring?

– Det är väldigt oansvarigt av oss att vi inte kollade upp det när vi flyttade hit. Men mitt i allt det som hände var inte det viktigt. Hemförsäkringen har bara fallit i mellan... och nu står vi här.

Ingen misstanke om brott

Polisen konstaterar att det inte finns någon misstanke om brott mot fastighetsägaren. Däremot står det klart, efter att polisens tekniker gjort en brandorsaksundersökning, att det var ett elfel som orsakade branden. Därför tänker nu familjen driva ett skadeståndsärende gentemot fastighetsägaren.

– Vi har ju förhoppningen att Fastighetsstaden (Furulundsbostäder AB, reds. anm.) tar sitt ansvar. För oavsett vilka elledningar det är så är det deras hus som har gjort att våra grejer inte finns, säger Jennifer Pettersson.

Greger Petersson, vd för fastighetsägaren Furulundsbostäder och Fastighetsstaden:

– Om vi får ett sådant krav så kommer vi naturligtvis att kontakta vårt försäkringsbolag och höra deras inställning till det. Men vi kommer också kontakta våra jurister och höra deras syn på det, säger han till SVT Nyheter Halland.

”Inte stått rätt till”

För drygt ett år sedan renoverade Fastighetsstaden, som sköter underhållet av fastigheterna på Furulund, det över hundra år gamla trähuset på Sulfitvägen 9. Då installerades bland annat nya elledningar för att komplettera de gamla.

Sebastian Viström och Jennifer Pettersson hade så sent som den första advent anmält att strömmen slagits ut i hela hemmet efter en överbelastning. Felet åtgärdades via fastighetsägaren men inga andra synliga fel hittades.

Enligt familjens egen utsago har jordfelsbrytaren reagerat flera gånger, både före den 29 november 2015 och senare.

– I mitten på december slog jordfelsbrytaren ut tre gånger när jag stod och bakade lussebullar. Så vi har erfarenhet av att det inte har stått rätt till, säger Jennifer Pettersson.

Undersökt alla fastigheter

Efter branden har fastighetsägaren Furulundsbostäder gått igenom alla sina fastigheter vid Sulfiten i Oskarström, för att se om det finns liknande risker i något av de andra husen i området. De preliminära svaren från den genomgången är, enligt vd:n Greger Petersson, att det inte finns någon anledning till oro.

Kan du med facit i hand känna att ni kanske borde gjort det här tidigare efter de samtal om problem som kommit?

– Nej, absolut inte. Det är av mycket ringa omfattning som vi har dokumenterade elproblem. Att vi skulle ha agerat annorlunda i förväg, nej, absolut inte.

”Väldigt beklagligt”

Greger Petersson tänker nu, med anledning av branden, skicka ut en uppmaning till alla sina hyresgäster att skaffa en hemförsäkring. Dessutum tänker de erbjuda sina hyresgäster nya brandvarnare.

Hur ser du på den situationen som har uppstått för den drabbade familjen?

– Jag tycker det är väldigt beklagligt att denna hyresgästen inte har haft någon hemförsäkring, säger Greger Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Oskarström

Mer i ämnet