En mjölkproduktion i upplösning

Uppdaterad
Publicerad

Många mjölkbönder i Sverige har problem med att få verksamheten att gå runt. När Arla sänker mjölkpriset med ytterligare nio öre nästa vecka riskerar det att förvärra en redan akut situation, LRF.

Det spelar ingen roll åt vilket håll du vänder dig på makarna Sunnegårds går i Trälshult utanför Knäred. Oavsett om du vänder dig mot Halland, Småland eller ner mot Skåne så finns inte en enda mjölkbonde kvar inom en två mils radie.

– Det tar lite på humöret faktiskt. Man har inte den gnistan längre som när man hade kolleger runt sig, säger Stefan Sunnegård.

Här i Trälshult utanför Knäred driver makarna Stefan och Pernilla Sunnegård sin mjölkgård. Men det har blivit ett ensamt jobb. För fem år sedan fanns nästan 600 mjölkkor i Knäred. I dag är det bara familjens gård med 85 djur kvar.

Mjölkpriset sänks på nytt

På måndag sänker Arla mjölkpriset för andra gången i sommar. Enligt Lantbrukarnas riksförbund riskerar det att slå hårt, inte bara mot dom svenska producenterna, utan också mot landsbygden. 

– I den här bygden där vi är nu kommer det få stora landsbygdseffekter om den sista mjölkgården skulle försvinna. På varje mjölkgård försvinner tio till elva arbetstillfällen, säger Anders Richardsson, ordförande för LRF i Halland.

Det sjunkande mjölkpriset är ett problem, enligt Richardsson. Men framförallt efterlyser han snabba politiska åtgärder.

– Vi måste få insikt, precis som i andra europeiska länder, att man kan ta fram åtgärdspaket och hjälpa till att överbrygga den här djupa svackan. Vi tror alla på att det finns bra förutsättningar för svensk livsmedelsproduktion på sikt. Men vi måste ha ett antal företagare som kan övervintra.

”En dyr hobby”

Stefan Sunnegård har svårt att få gården att gå runt. Någon direkt lön säger han sig inte kunna ta ut. Istället kallar han det för ”en dyr hobby”. Han tycker att det vore en förlust för svensk landsbygd om mjölkbönderna försvann.

– Mjölken är ju en motor i hela landsbygden. Det är det öppna landskapet som konsumenterna vill se när de kommer ut på landsbygden. Det är bara att fråga grannarna runt om här vad de säger. Jag tror inte att så många här skulle tycka att det är något vidare om landskapet växer igen. Husen skulle tappa i värde och frågan är om någon skulle bosätta sig här på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.