Falsk elektriker. En mörkhårig man klädd i gulgrön varseljacka presenterade sig som elektriker och trängde sig in hos äldre. Foto: SVT

Falsk elektriker lurade pengar av äldre

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att en mörkhårig man med varseljacka och verktygslåda åker runt och lurar äldre i södra Halland.

Under eftermiddagen och kvällen i går, söndag, fick polisen in fyra anmälningar om brott mot äldre.

Polisen misstänker att det är samma person eller personer som åkt runt i Laholm, Hylte, Torup och Oskarström.

– Tittar vi på de fyra händelserna är det samma typ av modus och ett liknande signalement. Gärningsmannen beskrivs som mörkhårig och med gulgrön varseljacka, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

I flera av fallen ska mannen ha presenterat sig som elektriker som kommit för att laga ett trasigt eluttag.

Hemtjänsten anmälde

Det började i centrala Laholm där hemtjänsten kom hem till en äldreman som berättade att en ensam man hade varit där under seneftermiddagen och tagit 200 kronor. Tjuven ska ha burit en grulgrön jacka.

Inte långt därefter, klockan tjugo över fem, ringde hemtjänsten i Hylte och lämnade en nästan identisk redogörelse från en vårdtagare där.

Rån i Torup

25 minuter senare, klockan 17.44, anmäldes en händelse i Torup. Där ska det har varit tre män som trängt sig in och förmått en äldre man att använda sitt bankkort och slå sin kod i en bärbar kortläsare. Den här händelsen rubriceras som rån.

Sedan dröjde det knappt tre timmar, till klockan 20.41, innan en anhörig till en äldre kvinna i Oskarström anmälde att en man kommit hem till kvinnan och fått henne att betala för en elreparation som aldrig ägt rum. En större summa ska i samband med detta ha tagits ut från kvinnans konto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.