Trijne kokekona i köket på Varbergs slott bojkottar Gustav Afolfsbakelsen till förmån för en egen skapelse: Christian IVbakelsen. Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum

Gustav Adolfsbakelse inget för Halland

Uppdaterad
Publicerad

Den sjätte november firas Gustav Adolfsgdagen runt om i Sverige. Men Hallands kulturhistoriska museum vill hellre hylla den danska kungen Christian IV.

Den svenska kungen Gustav II Adolf var aldrig kung i Halland.  På hans tid var det Christian IV som regerade här och det var till exempel han som lät bygga Varbergs fästning som ett led i arbetet för att skydda Östdanmark mot svenska anfall.

Under den danska perioden attackerades Halland många gånger av illvilliga svenskar, inte minst under Kalmarkriget 1611-1613. Då plundrades och ödelades staden Ny Varberg på order av Gustav II Adolf.

Så istället för att fira den danske kungen bojkottar Trijne kokekona i köket på Varbergs slott Gustav Afolfsbakelsen till förmån för en egen skapelse: Christian IV-bakelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.