Halländska rovdjur ska filmas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Halland har fått tillstånd att montera övervakningskameror i skogen för att inventera rovdjursstammen i länet.

Vanligtvis inventeras länets rovjur med hjälp av spårning i snön, men då snötäcket ofta är fattigt eller helt uteblir så är det en mycket osäker metod.

Tillståndet som handlagts av länsstyrelsen i Västra Götaland överklagades direkt av datainspektionen men i en dom i Förvaltningsrätten har nu länsstyrelsen i Halland fått rätt att kameraövervaka. Ett 20 tal kameror har köpts in.

– Detta ger ju helt andra möjligheter för oss att inventera rovdjuren, säger Martin Broberg rovdjursansvarig på länsstyrelsen. 

Kamerorna sätts upp på platser i skogen där man vet att det kan röra sig lodjur. För att locka djuren till kameran läggs doftspår ut. Mat får absolut inte läggas ut.

Varningsskyltar kan skrämma

Skyltar måste sättas upp för att markera för allmänheten att området i skogen är kameraövervakat. Det ville helst länsstyrelsen slippa i sin tillståndsansökan men Förvaltningsrätten var stenhårda.

– Skyltar som signalerar kameraövervakning kan dra till sig allmänheten och riskerar då att skrämma bort rovdjuren, säger Martin Broberg.

Bilderna från kamerorna får behållas under 14 dagar. Får man rovdjur på bilderna får dessa bilder sparas längre.

– Bilder på djuren gör att vi även kan bedöma lite vilket skick det är på dem och kanske även vilka individer det är som passerar . Varje lodjur har en unik teckning på sin päls, berättar Martin Broberg. Bilder avslöjar också om en lodjurshona fått en eller två ungar, det kan vara betydligt svårare att vara säker på om man bara spårar i snön, säger Martin Broberg.

Kan avslöja angripare

Kamerorna kan även sättas upp i beteshagar där lodjursangrepp misstänks. Då kan kamerorna avslöja om det verkligen rör sig om lo eller varg eller om det är en lösspringande hund som angripit boskapen.

Men vinterns rovdjursinventering har startat.

Vid en snöspårning i söndags kunde man konstatera en lodjursföryngring då spår från en hona med två ungar säkrades i Kinnaredstrakten.

– Lodjursfamiljen har även setts av en privatperson i området, berättar Martin Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.