Hedningar i Hylte

Publicerad

Asagudar, myter och naturdyrkan. Det ägnar sig just nu deltagarna på asa-tro-lägret i Unnaryd utanför Hylte åt.

Några av lägrets 120 deltagare möter oss vid ett altare på en äng utanför vildmarksgymnasiet i Unnaryd. Under onsdagskvällen är det dags för blotceremoni, vilket man kan likna vid en gudstjänst. Deltagarna samlas på en plats och ger åt gudarna.

– Det är ett offer och vi kan offra mat, som linfrön, bröd eller frukter men framför allt så offrar vi dryck och då är mjöd väldigt vanligt, säger Per Lundberg, vice ordförande i forn sed Sverige. Han liknar det vid hur många sätter ut gröt till tomten om julen.

Alla är välkommna

Många utövare vill känna närhet till naturen och samspel mellan gudar, natur och människa. Men sederna präglas av acceptans, alla oavsett ursprung eller sexuell läggning är välkommen och man bestämmer själv hur man vill tro.

– Men de flesta tror ju på att ett gudaväsen finns i naturen och att gudarna är lika oss. Gudarna är inte separerade från oss utan allt är ett samspel, förklarar Per Lundberg.

Utländska besökare

Lägret anordnas med tre års mellanrum och i år är det tredje gången och första gången som deltagarna möts i Sverige. Många har kommit från andra länder. Andreas Kornevall är en av dem, han har bott större delen av sitt liv utomlands och har rest hit från sitt hem i södra England. För honom har det varit viktigt att kunna ta del av sederna i sitt hemland, Sverige.

– Jag har tappat så mycket av min identitet genom alla år och jag finner mycket värme i tron och i sederna, myterna och i historierna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.