Pudeln Kajsa verkar nöjd med att få naglarna fixade. Foto: SVT

Hunden Kåge blev sagohäst

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt fenomen har nått Sverige. Bara fantasin sätter gränser för hundens frisyr. Men reaktionerna är blandade.

Det första som möter en hemma hos Jennie Johansson i Genevad norr om Laholm är åtta pudlar. Men två av pudlarna sticker ut rejält.

– Shit, det blev precis som jag tänkt. Det är jättefräckt, en färgklick i vardagen, beskriver Jennie Johansson hennes egen reaktion när hon såg resultatet på pudeln Kåge.

Kåge – en vinnare direkt

Han hade förvandlats till något som i mångt och mycket liknar leksaks- och sagohästen ”My little pony”, med pälsen färgad i regnbågens alla färger.

Den frisyren gav Jennie framgång direkt. I Sveriges första tävling i klassen Scandinavian Master Groom i Malmö, tidigare i våras, vann Jennie tillsammans med Kåge.

Glitter och färggladhet

Det kallas creative grooming och är en trend i USA. Jennie Johansson upptäckte trenden genom sitt jobb som hundfrisör när en amerikan skulle komma på besök till en hundsalong och Jennie lånade ut några av hennes hundar. När hon såg resultatet var hon fast.

– Det är när du färgar hundar i olika färger, sätter rosetter eller målar naglarna. Begreppet ”creating” är så stort, det kan vara vad som helst.

Djurplågeri eller fräckt?

Men i Sverige är ”creative grooming” fortfarande nytt och ovanligt och när Jennie Johansson är ute och går med sina hundar så möts hon av blandade reaktioner.

– Allt ifrån att det är jättefräckt till att man är en djurplågare och att det är synd om djuren. Men de gillar uppmärksamheten, för dem spelar det ingen roll om de är blå, gula, vita eller svarta. Så länge de får uppmärksamhet är de glada.

Men färger har starka ämnen, hur försäkrar du dig om att det är säkert för dina hundar?

– Det som är viktigast är att det måste vara ammoniakfria och väteperoxidfria färger för de är de starka produkterna som är farliga. Sedan måste man göra pricktest varje gång man ska färga.

”Okunskap i elaka kommentarer”

Nere i Jennies källare har hon sin frisörsalong och pudeln Kajsa ser van ut när hon lugnt ligger på bordet medan Jennie först färgar luggen på henne och sedan lägger gult nagellack med glitter ovanpå.

För Jennie är det viktigaste med ”creative grooming”, och alla andra former av hundtävling, glädjen som hon ser hos sina hundar. Och hon tror att trenden kommer att bli vanligare.

– Det är som allt annat nytt, det tar ett tag innan det får fäste och det är mycket okunskap i de elaka kommentarerna. Bara man sätter sig in i det, går kurs och vet hur man ska göra så tror jag absolut att det kommer att komma, säger Jennie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.