Bönder tar efter Japan

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar bondgårdarna efter bilfabrikerna i jakten på effektivisering.

Och Halland ligger i frontlinjen för den här utvecklingen med en metod som kallas Lean.

– Jag visste inte så mycket om Lean utan trodde först att det var en växt vi skulle odla här på gården, säger Magnus Karlsson, lantbrukare.

Idag är läget kärvt för mjölkbönderna. Det gäller att effektivisera verksamheten om man ska överleva på sikt. Lean är en rationaliseringsmetod med rötterna, långt från den halländska myllan, i Japans bilfabriker som går ut på att hitta slöserier i produktionen och ta bort det som inte skapar värde för kunden, till exempel väntan eller onödiga transporter. För två år sedan flyttade den arbetsfilosofin in på Carlsro, en bondgård utanför Varberg med 350 mjölkkor och fem anställda.

– Vi såg ju att vi sprang väldigt mycket med saker och ting, fram och tillbaka, säger lantbrukaren Magnus Karlsson.

Nu har arbetet på gården standardiserats. På väggarna sitter instruktioner om hur arbetet ska utföras och för att undvika onödigt letande hänger verktygen antingen på väggen, eller nära till hands i verktygsbältet.

Metoden kritiseras

När det gäller att införa lean i lantbruket ligger Halland i framkant. För två år sedan startade Hushållningssällskapet ett pilotprojekt för att se hur lean kan fungera på lantbruksföretag.

– Där är vi först i Sverige, säger Hanna Åström, projektmedarbetare på Lean i Lantbruk.

Idag tillämpas lean på många olika arbetsplatser i Sverige. Tidigare har lean införts inom industrin men även inom sjukvården. Men det finns problem med metoden – Den kan leda till ökad arbetsbelastning.

– Det kan ofta leda till försämrad arbetsmiljö. Driver man lean för tufft så kanske personalen orkar mer en kortare period, men det är inte hållbart och medarbetarna slits ut, säger Jörgen Winkel, professor inom produktionsergonomi på Göteborgs Universitet.

Jörgen Winkel menar att lean är ett kraftfullt verktyg för att effektivisera om det görs på rätt sätt och hänsyn tas till arbetsmiljön.

– Det gäller att plocka bort så mycket onödig tid som möjligt och sedan skapa mer variation genom att kombinera olika arbetsuppgifter som skapar en fysik och mental variation, säger Jörgen Winkel.

Mer ordning och reda

Hanna Åström på Hushållningssällskapet medger att det finns en risk med lean, att man till exempel plockar bort naturliga pauser för arbetarna. Men då har lean inte använts rätt, menar hon.

– Här är möjligheten genom olika förbättringar få loss tid till det som skapar värde i företaget.

Pia Lindberg jobbar som djurskötare på Carlso. Hon menar att det blivit mer ordning och reda sedan lean infördes på gården.

– Att leta efter saker är inget kul arbetsmoment, säger hon.

Du är mjölkbonde. Är det här ett sätt att klara krisen?

– Delvis är det så och att man jobbar med rätt saker hela tiden. Att man lägger tyngden på det förebyggande, att man har friska djur och är ett steg före hela tiden, säger Magnus Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.