Foto: SVT

Johanna tvingas stanna hemma från jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens systematiska lagbrott tvingar Johanna Skeppstedt i Kinnared att stanna hemma från jobbet. Hon är inte ensam. Närmare 30 barn i Hylte har inte erbjudits förskoleplats i tid och köerna är rekordlånga. 

– Givetvis är det en svår situation. Det är många nyinflyttade och många nyanlända och alla vill ju ha förskola till barnen. Men det handlar ju faktiskt också om att ha framförhållning, säger Johanna Skeppstedt.

Johanna Skeppstedts dotter Astrid är ett av dom omkring 150 barn som just nu köar till en förskoleplats i Hylte. Johanna hoppades att Astrid skulle kunna börja i förskolan i Kinnared i februari men det finns inte plats och det är oklart om familjen kommer att erbjudas plats någon annanstans i tid.

Kris i förskolan

– Den socialdemokratiska majoritet som styr Hylte gick ju till val på att minska barngrupperna men det verkar inte som dom kommer att kunna hålla det löftet, säger Johanna Skeppstedt.

Flera lagbrott

Just nu är det 26 barn i Hylte som inte erbjudits förskoleplats i tid. Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, menar att man i viss mån tagits på sängen av den snabba befolkningsökningen.

– Med tanke på att vi ökade så mycket förra året så trodde vi inte att vi skulle öka så här mycket det här året eftersom vi hela året hart haft brist på lägenheter. Men vi hade fel, säger hon.  

– Det är naturligtvis ett mycket allvarligt problem att vi inte kan erbjuda lagstadgad barnomsorg inom dom fyra månaderna och det är vi fullt medvetna om. Jag förstår föräldrarnas frustration och vi jobbar för fullt för att försöka lösa problemet, säger Maria Hedin (S).

100 nya platser

Första delen av nästa år ska omkring 100 nya förskoleplatser finans på flera orter i kommunen. Enligt Maria Hedin kommer en modul att sättas upp vid Elias Fries i Hyltebruk med plats för en förskoleavdelning. Två nya avdelningar kommer också att öppna i Unnaryd. Moduler ska sättas upp i Landeryd men det är oklart när. Den största byggnationen planeras på Sörgården i Hyltebruk där 40 nya förskoleplatser ska vara klara till sommaren.

Du säger nästa år, men hur ska man lösa det tills dess?

– Ja, det är ju dom här platserna som vi har att erbjuda och om vi tänker i början på nästa år så är inte så långt fram, säger Maria Hedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris i förskolan

Mer i ämnet