Läkare protesterar mot nedläggning av barnakuten

Uppdaterad
Publicerad

Läkare vid Varbergs sjukhus är kritiska till förslaget att stänga vårdplatser för barn och istället skicka dem till sjukhuset i Halmstad. Något som riskerar att både försämra vården och kompetensen i Varberg, menar kritikerna.

Som SVT Nyheter Halland tidigare har berättat har flera läkare och föräldrar i Varberg uttryckt sin oro när det föreslagits att slutenvården på barnakuten i Varberg ska läggas ner. Istället ska barnen som behöver läggas in över natten skickas till sjukhuset i Halmstad.

Varnar för sämre vård

SVT har varit i kontakt med flera kritiska läkare. De vill inte ställa upp på en bandad tv-intervju, men de hävdar att kvailteten av vården kommer att försämras och menar att förslaget handlar om att spara pengar, inte att förbättra vården.

Men Markus Lingman som är områdeschef på akuten i Varberg säger att förändringarna görs med fokus på att förbättra kvaliteten.

– Jag har full respekt för deras oro. Det viktiga är att komma ihåg helhetsbilden som beslutfattarna har att ta hänsyn till. Det kan bli lite längre att åka för vissa barn och deras föräldrar. Men helhetsbilden är att omhändertagandet blir säkrare och vi får högre kvalitet på det här sättet, säger han.

Försvarar beslutet

Den 9 september tar driftnämnden ett slutgiltigt beslut om nedläggning av dom fyra vårdplatserna på barnakuten I Varberg. Driftnämndens ordförande försvarar beslutet.

– Berörda områdeschefer och sjukhusledningen som består av läkare och chefsläkare på hallands sjukhus gör en här bedömningen och rekommendationen till politiken. Det här är det rätta och ett viktigt beslut för att säkra kvaliteten för barn i Halland över tid, säger Mikaela Waltersson (M)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.