Mikael Wiehe spelade på medborgarplatsen under Obamas Sverige-besök Foto: TT

Nu får Mikael Wiehe ta emot Leninpriset

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen delas det omdebatterade Leninpriset ut i Varberg. I år är det Mikael Wiehe som tar emot Jan Myrdals stora pris.

I dag är det dags för Mikael Wiehe att ta emot Jan Myrdals stora pris i Varberg. Leninpriset har delats ut sedan 2009 och att Mikael Wiehe i år tilldelas utmärkelsen motiveras:

”(...)Hans konsekventa arbete mot imperialism, rasism och fascism, och rakryggade hållning mot maktens män och kvinnor, är ett föredöme för oss alla. Hans sånger om kämpande folk, orättvisor och om livet självt, som både en, två och tre generationer bär med sig, har förenat poesin med den stora uppgiften att förändra världen (...)”.

– Jag hamnar i en samling människor som jag beundrar och känner mig hemma bland, har Mikael Wiehe tidigare sagt till SVT.

Tidigare omtvistat

Leninpriset har varit omtvistat och bland andra har Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Peter Englund, ifrågasatt utmärkelsen.

– Jag ser inte det som ett pris som på något sätt skulle avrunda en lång karriär. Jag är mitt uppe i det jag gör. This is not the end! sa Mikael Wiehe, enligt Hallands Nyheter vid ceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.