Besättning på misärfartyget Whiskey Trio ska ha blivit hotade till livet av representanter från ägarbolaget Foto: TT/SVT

Nytt larm på Whiskey Trio

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kallades polisen ännu en gång till skandalfartyget Whiskey Trio. Rederiet menade att bara två av de fyra besättningsmännen hade godkända papper för att genomföra hemresan.

När alla de fyra besättningsmännen inte såg ut att kunna lämna Sverige tillsammans som planerat tillkallades polis för att lösa situationen.

– Har man inte sjömansaviseringar och sjömansböcker kan man inte resa hem till Turkiet och de två som fick klartecken ville inte lämna utan de andra två, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen region väst.

Whiskey Trio

Gränspolisen på Landvetter upprättade de handlingar som behövs och de fyra besättningsmännen kan resa hem som planerat.

Stora säkerhetsbrister

Det Panamaflaggade fartyget, som bland annat fraktar sprängmedel och ammunition, ska ha stora säkerhetsbrister. Det lade till i förra veckan och belades efter inspektion med så kallat nyttjandeförbud.

Läs mer: Whiskey Trio stannar i Varberg

På lördagen larmade besättningsmännen att de hotades till livet av representanter från ägarbolaget.

– Detta är det värsta jag sett någonsin. Fruktansvärda förhållanden för besättningen och sedan också bli hotad till livet, sa Göran Larsson, ITF-inspektör på Svenska Transportarbetareförbundet till SVT på lördagen.

Göran Larsson säger till TT att besättningen uppgett att de tagit ombord ”raketer” i en militärhamn i Storbritannien. Därefter ska Whiskey Trio ha lastat tre containrar med sprängfarligt gods ”från Bofors” för vidare transport till Montenegro och sedan till Mellanöstern.

BAE Systems Bofors har tidigare uppgivit för TT att ingen leverans från företaget finns på fartyget. Jenny Nilsson på försvarskoncernen Saab vill varken bekräfta eller dementera att man har något med lasten att göra. Hon uppger att man av säkerhetsskäl aldrig kommenterar transporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Whiskey Trio

Mer i ämnet