Foto: TT

”MC-medlemmar anses olämpliga som vakter”

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten vill att två män i Halmstad ska fråntas sina förordningar som ordningsvakter och överklagar nu förvaltningsrättens dom.

Männen ska båda vara medlemmar i en motorcykelklubb med kopplingar till Bandidos och polisen menar att det gör männen olämpliga som ordningsvakter.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom från april i år, att Polismyndighetens beslut att inte ge männen förordnande som ordningsvakter innebär en begränsning av föreningsfriheten. Nu överklagar Polismyndigheten till kammarrätten, och i sitt överklagande skriver de att de är väl medvetna om att föreningsfriheten är grundlagsskyddad. Men de anser att medlemsskapet i motorcykelklubben innebär kontakt med MC-gäng i kriminella kretsar, och att de därför inte kan inge det förtroende för Polismyndigheten eller allmänheten som uppdraget som ordningsvakt innebär.

Polisen anser också att en prövning i kammarrätten kan ha en vägledande roll i liknande rättsprocesser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.