Rekordsena jordgubbar!

Uppdaterad
Publicerad

2015 ser ut att bli ett rekordbra jordgubbsår. Men än är inte säsongen över, för trots att det snart är september så finns det bär att plocka i Varberg.

–Ja, det är ganska ovanligt. För vår del är det nog 15 år sedan vi kunde plocka så här sent i augusti och kanske i september med, säger Kenneth Andersson på Vareborgs bärodling.

Den här sommaren har kanske inte varit den allra bästa för sol och bad, men för jordgubbarna har den här sommarens lite svalare väder passat perfekt. Jordgubbarna har fått mogna långsamt och det gör att en av sorterna som odlas i Vareborg fortfarande går att plocka. Och just vilken sort man äter påverkar också smaken.

–Ja, det är skillnad, det är sortbetingat. Men man tycker alltid att de första jordgubbarna som kommer är de bästa. Men nu är det många som säger att Malvina (som sorten som mognar sent heter) är god. Att de aldrig ätit så goda jordgubbar på hela sommaren.

Om du skulle ranka det här jordgubbsåret, hur har det varit?

Det ligger nog i topp. Hittills är det väldigt bra, vi har inte summerat det för i år än, men det känns väldigt bra. Vi har kunnat hålla bra kvalitet på bären tack vare att det har varit lite svalare väder.

Topp någonsin?

Ja, kanske. Vi vet inte riktigt än, men det känns väldigt bra och det känns kul att kunna ha bär så här sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.