”Vi klarar inte mer”

Uppdaterad
Publicerad

Hylte kommun klarar inte att ta emot fler asylsökande. Nu vädjar kommunen till Migrationsverket om att få slippa tillfälliga boenden för asylsökande det närmaste halvåret.

– Vår kommunala organisation går på knäna. Det vi är oroliga för är att det sker en upphandling och att det öppnar ett stort anläggningsboende i vår kommun. Det kommer vi inte klara, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hylte är en av de kommuner i Svetrige som tagit emot flest nyanlända per invånare. 600 personer med uppehållstillstånd har bosatt sig i kommunen de senaste två åren och nästan hälften är barn och ungdomar. Antalet elever i grundskolan har ökat med 25 procent på två år och som SVT Nyheter Halland tidigare berättat är läget ansträngt med platsbrist inom förskola, skola och omsorg.

– Vi kan inte rekrytera fler lärare, säger Ronny Löfquist.

”Kommer inte klara vårt uppdrag”

I kommunen finns också 550 asylsökande och i ett brev till migrationsverket ber nu kommunen att den ska undantas när Migrationsverket upphandlar nya tillfälliga asylboende.

– Kommer det en anläggning som hamnar i Hylte kommun så kommer vi inte klara vårt uppdrag längre, säger Ronny Löfquist.

Brevet är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kommunens väl, Moderaterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och SPI. Miljöpartiet ville inte ställa sig bakom budskapet och Sverigedemokraterna tillfrågades aldrig.

Enligt Ronny Löfquist gör Migrationsverket redan idag undantag för kommuner som tar emot många nyanlända och han hoppas att Hylte ska kunna bli undantagna.

– Vi anser att man måste lägga ihop det totala mottanadet, nyanlända med uppehållstillstånd, asylsökande och ensamkommande barn. Vi har nått en gräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.