Riksdagsledamoten Jörgen Warborn (M) från Varberg har skrivit en motion till riksdagen om att bevara Halland helt. Foto: SVT / Riksdagen

Warborn på krigsstigen

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen nu gett en nytillsatt kommitté uppdraget att se över länsindelningen är den halländske riksdagsledamoten Jörgen Warborn (M) orolig för att Halland splittras.

Så sent som 2007 fanns efter en statlig utredning ett förslag om att dela in Sverige i storregioner, något som höll på att betyda slutet för Halland. Men med ett blocköverskridande arbete lyckades de halländska politikerna att övertyga regeringen och inte långt senare bildades Region Halland.

– Då hade vi en stor fajt men nu har frågan aktualiserats igen. Vi slogs ju ganska mycket för sju-åtta år sedan för att Halland skulle vara helt och den kämparglöden verkar finnas kvar, säger Jörgen Warborn (M), till SVT Nyheter Halland.

Ja, sedan i somras så är frågan åter på tapeten. Då tillsatte regeringen en kommitté som ska föreslå en ny läns- och landstingsindelning där mycket pekar på att det kommer bli större och därför färre län i Sverige från 2017.

Radar upp fördelar

Nu är Varbergs tidigare kommunalråd, riksdagsledamoten Jörgen Warborn (M), orolig för att Halland ska delas upp. I en motion radar han upp fördelar med hur Halland ser ut i dag.

– Mycket går bra för Halland. Har regeringen tankar på att dela Halland ligger bevisbördan på dem. De måste berätta hur en delning blir bättre för hallänningen, säger han i ett pressmeddelande.

I den två sidor långa motiveringen för att bevara Halland helt räknar Jörgen Warborn bland annat upp goda förbindelser och en omfattande arbetspendling, högskola, försvarsmakt, ett vitalt näringsliv, en bra tillväxt och en god kvalitet på vården.

Stor halländsk enighet

Jörgen Warborn pekar bland annat på att Halland närmar sig 313.000 personer och att länet nu är Sveriges sjunde största län befolkningsmässigt. Han hävdar att han inte är ensam i kampen för att Halland inte ska splittras.

”I Halland finns det en stor enighet bland såväl väljare som förtroendevalda att Halland ska hållas helt” skriver han i motionen och hyllar samtidigt de goda relationer och samarbeten som han menar finns mellan regionen och kommunerna.

Kan du se några fördelar om de halländska kommunerna får sällskap av flera andra kommuner i en eventuell större region?

– Nej, det kan jag inte. Visst finns det många frågor som glider över gränser men vi har redan bra samarbeten och jag tror det är bättre för hallänningen att vi inte hamnar i periferin i en större region.

”Står upp för hallänningen”

Om kommittén skulle komma fram till att Halland delas upp kommer frågan bli ännu viktigare för Warborn och enligt honom också för samtliga politiska partier i Halland.

– Jag värnar det som är halländskt och visst står jag upp för det som är bra för hallänningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.