Männen ska enligt åtalet ha sålt narkotikaklassade tabletter på nätet. Foto: Polisens förundersökning

Nätdrogshärva har nystats upp av FBI och Europol

Uppdaterad
Publicerad

Såväl Europol som amerikanska FBI har varit inkopplade i en stor knarkhärva på nätet som nystats upp i Halland.

I dag åtalas åtta personer vid Varbergs tingsrätt misstänkta för delaktighet i en storskalig organisation för narkotikaförsäljning som haft internet som handelsplats.

Använde färdtjänsten

Två av dem, en 31-åring och 54-åring från Falkenberg, greps i april har sedan dess varit häktade misstänkta för grovt narkotikabrott. De tros ha använt färdtjänsten som transportör.

Västnytts årskrönika 2014

– Den äldre mannen är berättigad färdtjänst och tog det till mataffären för att skicka vidare droger på posten, säger åklagaren Charlotte Österlund till SVT Hallandsnytt.

De övriga sex kommer från olika platser i Sverige och de åtalas för att ha köpt narkotika.

– Det finns flera hundra köpare, vi har åtalat sex och det för att visa hur den här köpkedjan går till, säger Charlotte Österlund.

Minst 1.500 försäljningar

De två huvudmisstänkta har upprättat olika handelsplatser på nätet där de gjort reklam för och sålt narkotika av olika slag.

– Det har varit svårspanat eftersom mycket varit krypterat och skett på det dolda internet, säger åklagaren Charlotte Österlund till SVT Hallandsnytt.

Enligt åtalet har 1.500 försäljningar noterats både till svenska och till utländska köpare.

Enligt polisen i Hallands län har den yngre av de två huvudmisstänkta köpt in knarket och sedan marknadsfört det med bilder och priser på de olika sajterna på nätet.

”Det finns avsevärt fler kunder både i Sverige och utomlands som vi inte har kunnat ta med i den här omfattande utredningen. Alla är inte identifierade och vi måste begränsa oss”, säger kommissarie Per-Arne Nilsson i ett pressmeddelande.

Polisutredningen har varit omfattande med insatser i såväl Sverige som andra länder i Europa samt USA.

”Farligt och hänsynslöst”

Tiden som åtalet omfattar sträcker sig från den 1 januari i fjol till några dagar in i april i år.

De två huvudmännen har, enligt vice chefsåklagare Charlotte Österlund, tagit emot beställningar på olika typer av narkotika och sedan själva köpt den och förvarat, förpackat och skickat iväg med postförsändelser till beställarna.

Bland annat handlar det, enligt åtalet, om 24.000 narkotikaklassade tabletter och 700 gram narkotika vid 760 tillfällen till ett sammanlagt värde av 700.000 kronor.

Åklagaren anser brottet grovt och att det varit av särskilt farlig och hänsynslös art eftersom det inneburit att narkotika via krypterade nätverk enkelt kunnat spridas till ett stort antal personer utan kontroll över vilka dessa personer är.

Åklagarens bevisning handlar bland annat om fynd man gjort i samband med husrannsakan och teknisk analys av 31-åringens dator.

Enligt åklagaren nekar de båda huvudmännen till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet